Clean Fit – Miért? Önmagadért! Táplálkozási szokásainkról

Eltelt néhány hét, klassz tapasztalatokkal lettünk többek a Clean Fittel kapcsolatban. Két vendégem is jelezte az edzéseken, hogy az ebéd elfogyasztása után 2-3 órával, éhes. Ezt, kicsit negatív kritikaként megélve.

Az a helyzet, hogy ez a természetes működése testünknek, energiád adunk le, elfogy, visszatöltünk normális keretek között. Persze a normális keret, a mai társadalomban igencsak eltorzult. A tested táplálnod kell, hogy „használni” tudd. Rendszeresen, átgondolva. Amikor valaki elkezd koplalni, egy idő után kikapcsol az éhségérzet, és ezt pozitív fordulatként élik meg az emberek, ez nem jó. Ha jó lenne és működne, akkor mindenhol szuper izmos, csinos emberek rohangálnának. Te úgy látod, ez működik? A magyar lakosság több mint fele túlsúlyos, az orvosi rendelők dugig tömve folyamatosan, ezzel nincs gond? Tehát ha valami nem működik, problémát okoz, de kényelmes akkor az a jó? Egy új „rendszerre”, gondolatra átállni mindig nehéz, főleg ha struccpolitikát folytatva, nem kívánunk mögé látni. A magyar lakosságnál a túlzabálás, a kaja kóma, a folyamatos evés, egy „normál” bevett szokás. Mondhatnám, hogy hagyomány. Nem túl becses hagyomány, ami szülőkről gyermekekre száll.

Én nem szeretnék senkit megbántani, mindenki azt csinál, úgy él, úgy táplálkozik, ahogy szeretne. Csak, hát, őő, ízé kicsit nehezen fogadom el, mikor valakivel azon disputázunk, hogy melyik a jobb, célravezetőbb táplálkozási szokás. Az amit én tanultam, gondolok, tapasztaltam. Aminek része az általunk kínált 700kcal környéki Clean Fit ebéd, mely nem tartalmaz cukrot, fehér lisztet, magas szénhidráttartalmú üres kalóriákat és emészthetetlen vackokat. Ellenben tartalmaz, megfelelő fehérje, szénhidrát és zsírforrást. De, igen az ebéd elfogyasztása után 2-3 órával megéhezel, ahogy ez akkor történik, ha megfelelő az emésztésed. Ez tehát az én meglátásom és van az amit társadalmunk jelentős része normaként diktál.

Persze, ha jól érzed magad a bőrödben, nem keseregsz nap, mint nap a tükör előtt a túlsúly és a lehetetlen diéták miatt. Vagy neked bejön az a hagyomány, hogy délben bezabálok úgy, hogy este 8-ig kihúzzam, és akkor persze majd újra bezabálok. Akkor szerencsés vagy, és persze lehet, hogy tényleg működik. Kicsi az esély rá, de Winston Churchill is azt mondta, az egészsége titka az, hogy nem sportol, és én elhiszem neki, ez is működhet.

Az egyik táplálkozás tanácsadó képzésemen meglepett az információ, miszerint ha naponta 5 alkalommal táplálkozunk, minimum 200kcal felett, akkor annak legfeljebb 10%-át raktározza szervezetünk, ami max. 300kcal. Amennyiben csupán 2 alkalommal táplálkozunk, úgy e számok változnak, a bevitt kalóriák akár 80%-ban is a zsírraktárokba kerülnek, így akár naponta 800kcal energiával növeljük testünk tömegét. A legtöbb ember számára elfogadhatatlan, hogy nem az üres tányértól, hanem az átgondolt táplálkozástól képes fogyásra a testünk. A fogyáshoz is energiára van szükségünk, én nem tudnám megoldani napfényből. Így neked is csak azt tudom tanácsolni, hogy kutasd fel, és figyeld meg, hogy számodra mely tápanyagok, kész ételek és szokások a megfelelőek. Kezdj el mozogni, de ne csupán attól várd a csodát. A csodához, több összetevőre lesz szükséged. Valamint arra, hogy elfogadd…

„A sikernek ára van, nem titka!” HOBO